ETT DRAMA
VID GRÄNSEN
FÖRORD
Aug. Spångberg
Willi Jutzi var en tysk soldat i Norge. Han kunde inte anpassa sig till nazismen och han ville inte krig. Därför sökte han jämte en norsk kvinnlig kamrat en fristad i Sverige. Han sökte i vårt land rädda livet!
Författaren till Jutzi, Ett drama vid gränsen har låtit dokumenten tala i dramat. Handlingen som utspelas på bägge sidor svensk – norska gränsen år 1941 visar hur rättslös och fågelfri en människa kan bli under militärkommando och polisgodtycke. Sverige var dock inte i krig. Vi såg väl som vår uppgift att rädda människor undan de tyska nazistbödlarna. Det skedde också i många tusen fall.
Men i Jutzidramat blev det en typisk och opåkallad militär och polistjänst åt tyskarna. Jutzi fick möta döden på svensk mark, jagad och beskjuten från Norge av svensk polis och militär. Läsaren skall måhända säga att det är otroligt. Ja visst är det otroligt. Otroligt men sant!
I boken rullas hela dramat upp av D.V. Andersson, som i intensiv forskning offrat tid och ekonomi för att bringa klarhet över denna tragiska händelse.
Författaren tar i med hårdhandskarna mot de inblandade. Men det har också varit hårda tag under arbetet med forskning och utredningar. Förgäves har hans motspelare försökt tysta honom genom en anmälan till JK. Andersson hade fakta för sina redogörelser, vann en klar seger inför JK.
Nu är det inte rykten utan dokument som får tala sitt språk.